İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Endülüs’ün Ritmi “Radio Tarifa” – Fidan Yaman

İspanya’da Tarifa adında bir bölge var. Burası Endülüs’ün en güneyi. Sırtınızı duvara yaslayıp tam karşıdaki Afrika’yı seyredebileceğiniz bir yer. Radyonuzun sesini sonuna kadar açarsanız belki Akdeniz’in durgun dalgaları o sesi alıp Kuzey Afrika’nın sıcak kumlarına kadar ulaştırır. Tarifa, sizlerin tam da böyle hayaller kurmanıza fırsat verir.

Endülüs ruhunun her bir taşına işlendiği hatta adını bile Emevi askeri Tarif bin Malik’den alan Tarifa’nın sokaklarında daha önce duyulmamış fakat sonrasında tüm dünyaya yayılacak bir müzik yankılanır. Müziğin sahibi Radio Tarifa’dır.

 90’ların başında bir gazeteci, bir mimar ve bir mühendis tarafından kurulan Radio Tarifa, daha sonra bünyesine yeni üyeler ekleyerek uzun soluklu bir müzik macerasına koyulur.

Bana göre bu grubu diğer müzik gruplarından ayıran en önemli nokta birçok kültürü, felsefeyi, müzik tarzını muazzam bir dengede bir araya getirip eşsiz bir lezzet yakalamaları.

Gitarı ve udu, neyi ve saksafonu, darbukayı ve bateriyi aynı şarkıda kullanabilmeyi başaran Radio Tarifa, Endülüs’ün gizemli tınısıyla Latin müziğinin kıpırtısını ayrı gayrı koymaz. Kuruldukları kasabanın etnik kimliğini müziklerinin temeline oturtur.

Tarifa; Arapların, Avrupalıların, Müslümanların, Seferadların(İspanyol Yahudileri), Hristiyanların bir arada yaşadıkları bir coğrafya. Buranın suyundan içip havasından soluyan bir grubun da buna kayıtsız kalması mümkün değil elbette. Ayaklarımıza ritim tutturan melodiler, bir sebepten kulağa tanıdık gelen şarkılarla ve sayısız konserle 14 yılı deviren Radio Tarifa, içlerinde Türkiye’nin de olduğu birçok ülkeye turneler de düzenledi.

Arap müziği yaptıkları ve Filistin kökenli sanatçıları olduğu için birçok uluslararası seyahatte anlamsız engellerle de karşılaşan Radio Tarifa; 14 yıllık yoğun canlı şovlar, albümler, seyahatler, şakalar, tartışmalar ve iyi hislerden sonra süresiz olarak ara verdi. Bu süresiz arada kurucu üyesini ebediyete uğurlayan Radio Tarifa, kağıt üzerinde dağılmış olsa da yaptıkları müziğin tutkusu ve ruhu günümüze kadar ulaştı.

Bir yorum

  1. Ahmet Cengiz Ahmet Cengiz Mart 24, 2022

    Bir rüzgar aldı getirdi sonra da götürmedi beni.. Çok tanıdık.. Çok..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir